GIOVANNI SCHIAPARELLI

1.jpg

“Sinfonia in Chiaroscuro”

When you buy a house, it is essential to know how to see the potential, beyond appearances. Also listening to emotions and feelings. This is what the owner of this Milanese apartment did, in a 1906 building not far from the central station. "When I first entered it was in a disastrous condition: there was hardly any plaster on the ceilings and you could see the cane, the floors were terrible. But I was conquered by its terrace", she says. The purchase was immediate, and the renovation was immediately entrusted to a friend, Daniele Daminelli (both come from Treviglio, in the province of Bergamo), who at the time - in 2017 - had just opened his studio."To tell the truth I was also involved in choosing whicho property to buy" explains the architect. "Once we found the right one, we started a work to reinvent the space together, because our taste have a lot in common. This harmony, in my opinion, is the real requirement for realizing a quality project". The requests were simple: a separate kitchen, a spacious living area, a bedroom, a bathroom with shower. The last request was the most difficult point, because the bathroom was small. It was necessary to rethink the spaces, and it was done in a simple and brilliant way: the room, originally quite large, was divided into two contiguous rooms with a full-height wardrobe (inserted into a theatrical background) to act as a wall of separation, to create a vestibule: the place for the shower cabin. This is how the environment that the hostess loves the most took shape: "It is where I am in the evening when I am alone, reading a book. And where in the early morning I hear the tram, a sound that I like that gives me life. Then there were surprises, such as the original floors that emerged from underneath those that had been laid in later times. Where they cannot be recovered, such as in the living room, they have been replaced with resin. The ceilings have been restored following the style of the houses of that period: rounded corners, stuccoes recreated with philological precision. "The basic idea was to respect the original architecture, without distorting it", says Daminelli. "We have kept the maximum number of original elements: like the double door of the living room, which certainly once consisted of two separate rooms". Then came the colors, the furniture, the objects. Sage green walls, darker green resin floors, white doors. Pieces of historical design, family paintings, Tibetan rugs. "My aesthetic lexicon is made up of combination between eras and styles, I play with references to the past but codifying a contemporary taste" continues Daminelli. "And that of her, who loves contemporary art and fashion, is in perfect harmony". Everything is in balance, there are no protagonist pieces at the cost of others: in the living room, the large ceiling lamp by Angelo Lelli is hardly noticeable. The red base of the Toio lamp is found in the details of the pair of ancient Chinese portraits, the essential line of the Superleggera chairs softens in the curvilinear pattern of the fabric chosen to cover them. At a certain point, studying where to place a painting, it turned out that the colors of the canvas were those chosen for the apartment. For the architect it was a surprise, but not too much: "I always ask my clients to share different inputs, a dessert menu, a fashion show ... I try to have a more emotional approach to the project. Because in the end our work is this: translating desires into reality ".